Fietsvakanties zijn ideaal om de omgeving intenser te beleven. Je ervaart het landschap van heel nabij, al fietsend en onderweg stop je bij de mooiste plekken waar je wilt. De meest voorkomende fietsvakanties verlopen zo: je maakt als het ware een ronde van plaatsen waar je telkens op een ander adres overnacht en waarbij je na een week, of meerdere weken eindigt op de plek waar je gestart bent en waar ook de auto zich bevindt. Op welke fiets je een fietsvakantie houdt is afhankelijk van je eigen wensen.

Conditie opbouwen

Een fietsvakantie kan behoorlijk intensief zijn. Wie dagelijks tientallen kilometers aflegt tijdens de fietsvakantie doet er verstandig aan om thuis al in het ritme te komen (indien nodig). Fiets thuis ook een- tot tweemaal per week de afstand die je tijdens de fietsvakantie zult gaan fietsen, zo bouw je de benodigde conditie op.

Fietsen in de heuvels van zuid-Limburg?

Houd van te voren rekening met het landschap waar je zult gaan fietsen. Nederland (buiten zuid-Limburg) en delen van België zijn nog vlak, maar eenmaal daar voorbij kom je al snel in heuvelachtig landschap te fietsen. Dit kan bijzonder zwaar zijn. Voor beoefende fietsers zal dit geen probleem vormen, maar voor een hoop mensen blijkt dit toch een stuk pittiger dan van te voren gedacht. Dit geldt ook al voor ons eigen zuid-Limburg. De heuvels kunnen er echt heel fors (en wijds) zijn, en dit geldt echt niet alleen voor de Vaalser- en de Gulperberg. Vrijwel alle heuvels zijn er pittig.

Mooie fietsroutes in zuid-Limburg

Simpelveld is prachtig gelegen, gedeeltelijk op een heuvel. Deze heuvel is dermate stijl dat zelfs vrachtwagens heuvelop nauwelijks vooruit komen (en op de provinciale weg nog maar net 40 km/ u halen). Het zijn dan ook vooral wielrenners en sportieve mountainbikers die zonder elektrische fiets de heuvels berijden.

Een grote aanrader is het traject Simpelveld, Eys; Eyserberg, Gulpen; Gulperberg. De Eyserberg lijkt op foto’s niet zo pittig te zijn. Maar bekijk eens de beelden van de Amstel Gold Race, die het traject Eyserberg niet overslaan. Het uitzicht vanaf de Eyserberg is fantastisch; je kijkt tot aan het Aachnerwald bij Vaals en Aken. Maak er een wandeling; de bomen zijn er honderden jaren oud en struikel niet over de gigantische boomwortels! Het traject Simpelveld-Gulpen vinden wij vooral bijzonder omdat met name Simpelveld en Eys niet (zo) toeristisch zijn. De meeste toeristen bevinden zich in vooral Vaals (Vaalserberg), Valkenburg (zeer toeristisch, maar wel mooi en een bezoek waard) en Gulpen. In het Eyserbos kom je eigenlijk nooit iemand tegen.

Op de elektrische fiets? Neem een extra accu mee

Wil je echt kunnen genieten zonder af te zien, dan is een fietsvakantie op de elektrische fiets een ware aanrader. In dat geval kun je probleemloos genieten van een heerlijke fietsvakantie in zuid-Limburg. Vergeet hierbij geen reserve fietsaccu mee te nemen, zodat je probleemloos kunt (blijven) genieten tijdens de fietsvakantie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here