Een elektrische fiets duurzaam en goed voor het milieu? Er zijn mensen die daar een beetje om grinniken. Een echte fiets, eentje waarbij je moet trappen, die is pas goed voor het milieu. Een exemplaar dat je aan de stekker moet leggen verbruikt stroom, en is dus helemaal niet zo duurzaam. Toch?

Het is maar hoe je het bekijkt

Feitelijk hebben zij natuurlijk gelijk. Een elektrische fiets kost inderdaad meer stroom dan een variant die alleen door te trappen vooruitgaat. Wil je het volledig duurzaam doen, en zo min mogelijk energie verbruiken (als in: uit het stopcontact, energie uit je eigen lijf telt hier natuurlijk niet mee), dan kies je voor de ouderwetse fiets waarop je stevig door moet trappen.

Je kunt het echter ook op een andere manier zien. Voor veel mensen is de elektrische fiets namelijk helemaal niet de vervanger van de reguliere fiets. Nee, zij kopen er juist eentje als vervanger van de auto. Voor ritjes tot pakweg 20 kilometer, waarvoor ze normaal al snel in de auto stapten, pakken ze nu hun fiets. En dat is natuurlijk wel weer stukken duurzamer. De stroom die een elektrische fiets gebruikt is niet te vergelijken met de uitstoot van een auto. En zelfs een elektrische auto, toch geprezen vanwege zijn duurzaamheid, gebruikt vele malen meer stroom dan een fiets doet. Bekijk je het op die manier, dan is de e-bike opeens een stuk duurzamer en zuiniger!

Kun je hem duurzamer maken?

Ook al kun je de elektrische fiets al met een gerust hart hartstikke duurzaam noemen, er zijn manieren waarop je hem nog zuiniger kan laten zijn. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om niet altijd maar voor die volle ondersteuning te gaan en zelf wat harder mee te trappen. Op die manier doe je namelijk stukken langer met een volle accu, en hoef je deze minder vaak op te laden. Extra duurzaam!

Ook de manier waarop je met een kapotte of versleten accu omgaat kan misschien beter. Het was lange tijd gebruikelijk om deze weg te doen en een nieuwe aan te schaffen. Maar een fiets accu repareren is inmiddels in de meeste gevallen ook prima mogelijk. Vaak zijn het alleen de cellen die zich in de accu bevinden die aan vervanging toe zijn. Door te kiezen voor accu revisie worden deze cellen vervangen, maar blijft de buitenkant van de accu behouden en gewoon weer gebruikt. Wel zo duurzaam: waarom zou je deze weggooien, terwijl er niks mis mee is?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here