Met steeds meer mode kun je kleding vinden tegen betaalbare prijzen… maar het milieu moet duur betalen. Zo leidt het grootschalig produceren, gebruiken en weggooien van kleding al snel tot CO2-uitstoot, plastic soepen en bodem- en waterverontreiniging.

Waarom kiezen mensen voor milieubewuste kleren?

weinig geld om van te leven. Werkdagen zijn te lang Twaalfurige werkdagen zijn de norm, maar feestdagen zijn een uitzondering. Overwerk is niet altijd vrijblijvend. Gevaarlijke fabriek Een kledingfabriek staat op instorten, waardoor brandgevaar ontstaat. Ook het werken met machines en chemicaliën is vaak gevaarlijk en ongezond. Geen vakbond Werknemers zwijgen omdat vakbond geblokkeerd is. Daarom hebben ze weinig kans om de situatie te verbeteren. Discriminatie Geweld en (seksuele) intimidatie tegen vrouwen (85% van alle textielarbeiders) is geen uitzondering.

 

Veel kleding is gemaakt van katoen. Gewoon katoen is niet duurzaam. 10% van het wereldwijde verbruik van herbiciden en 25% van de pesticiden wordt gebruikt in de landbouw. Het bestuift meestal vanuit de lucht en zitstokken op huizen en mensen. Beschermende kleding wordt zelden gebruikt. De arbeidsomstandigheden zijn vaak slecht. Het waterverbruik is erg hoog. 8.000 liter water per kilo katoen. 44,7% kwam uit China en de rest kwam uit Bangladesh, Turkije en India, vaak via laagbetaalde slaven. Elk jaar wordt 30 miljard kilogram textielweefsels geverfd en 4500 miljard liter vervuild water gegenereerd. Verontreinigd met textiel kleurstoffen en chemicaliën.

Werkkleding en werkschoenen die duurzaam zijn

Duurzame werkkleding en schoenen zijn meestal wat duurder, maar dat komt omdat er betere, milieuvriendelijke producten en materialen worden gebruikt. Daarom zullen betere lonen worden gegeven en zullen betere materialen worden gebruikt.

Verzorg je werkschoenen juist

Bij goed onderhoud gaan schoenen langer mee. Maar hoe doe je dat? Vet leren schoenen grondig in, minimaal één keer per maand. Ook is het belangrijk om de werkschoenen goed te laten drogen. Hoe doe je het? Haal de inlegzolen en veters eruit en stop de krant in de schoen. Plaats werkschoenen nooit in de buurt van een verwarming om ze te drogen. Hierdoor droogt de huid uit en kunnen de schoenen scheuren. Ook is het goed als je je schoenen regelmatig schoonmaakt en ze inspuit met een impregneerspray.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here