In oktober stapte ik weer in de trein om een ​​bezoek te brengen aan de mooie Hanzestad Deventer, die me, afgezien van de mooie steegjes, verraste met zijn coole winkels en restaurants, wat ongebruikelijk is voor een kleine stad. Mijn hoogtepunt: een gloednieuwe bibliotheek met veel ruimte om te lezen, werken en flitsen. Hier zijn mijn tips voor een dagje Deventer.
Ochtend in Deventer – Het moderne Stadhuis, het mooie Bergkwartier en de oude markt.

Na mijn echte Nederlandse ontbijt in het kleine café en snoepwinkel van Hotel de Leeuw *, besluit ik eerst wat sightseeing te gaan doen. Eerst bezoek ik het Deventer Stadhuis. De gouden gevel van het stadhuis heeft meer dan 800 vingerafdrukken van de inwoners van de stad. Ze sieren het hele gebouw, enorm en gietijzer – van buiten en van binnen. De arcades op de binnenplaats noemen de lokale bevolking liefkozend ‘Bologna aan de IJssel’ – de rivier waarop de stad is gebouwd. De Lebuinuserk ligt direct tegenover het stadhuis, vanwaar je de toren over de hele stad en tot ver over de IJssel kunt zien. De tweede kerk van de stad staat in het Bergkwartier. Dit is de liefdevolle naam voor de wijk die op een kleine heuvel ligt – een berg voor Nederland. Ik slenter door de steegjes rond de Bergkert en de ochtendzon schijnt goud op de mooie huizen in de typische Hanzestijl.

Op zaterdag is er markt op Brink, Deventers enorme marktplein met aan het hoofd de oude Weegschaal. Ik slenter langs kaas, kibbeling en een enorme bloemenzee richting Koekwinkel. Hier werd de specerijencake meer dan 600 jaar geleden uitgevonden, die traditioneel niet mag ontbreken op een Nederlandse ontbijttafel. Ik zoek een plekje op de bovenverdieping, kijk naar de drukte en ben blij met de beboterde Koek, die veel jeugdherinneringen terugbrengt.

Middag in Deventer – Een kleine wandeling en koffie in een bibliotheek

Ik zei het al: Deventer wemelt van coole winkeltjes weg van de drogisterijketens, corsetteriezaken en ijssalons met interieurs uit de jaren 90, die veel voorkomen in Duitse kleine steden (dat kan ik wel zeggen, want ik kom uit één). Nederlanders hebben wat dat betreft gewoon smaak. De eerste winkel is alvast een feest: bij Flotte blader ik door een mix van duurzaam geproduceerde interieuronderdelen, mooie groene planten en geselecteerde vintage kleding en die vind ik natuurlijk meteen. Een westernblouse komt in mijn boodschappentas terecht en de eigenaresse Floor vertelt me ​​dat ze samen met haar moeder Charlotte de winkel runt – vandaar de naam.

Vanaf de vloot dalen we de Grote Overstraat af. Bij Hoge Ramen staan ​​kitscherige decoratieve items, bij Holy Cow tegenover kleurrijke retro kleding. Ik begeef me naar de Kleine Overstraat, naast de deur. Bij Alternote blader ik door mooie notitieboekjes, cadeaubonnen en koop misschien zelfs een smaracu-kleurige pen voor mijn verzameling, die al te groot is. Urenlang kon ik snuffelen in oude kaarten en schoolplaten in de gezellige antiquariaat “Het goede is er altijd”. Bonuspunten voor iedereen die de vissenkom in alle boekenstapels ontdekt. Direct naast de winkel leidt een smal paadje naar een van de mooiste achtertuinen van Deventer.
Het blijft me de straat op rijden, ik ontdek mooie kleding bij DARE, hippe sneakers bij DEAUP en tweedehands kleding bij Bohemien Vintage. In de Langen Bishopstraat is onlangs de chique winkel Eindelijk in Deventer geopend, maar dat heeft waarschijnlijk lang geduurd. Zoals de twee eigenaren mij lachend uitleggen: “Eindelijk!” Betekent in het Duits “eindelijk!”, Want het idee om een ​​conceptstore te openen voor mannen en vrouwen met een kleine koffiehoek bestaat al een paar jaar. Ik ken het probleem … er is geen gebrek aan ideeën. Implementatie is een andere zaak …

In de Proosdijpassage zit een kleine rommelwinkel genaamd halo met allerlei goudstukken verstopt – als ik alleen met een busje had gereisd, kon ik nu alle mooie meubels, oude reclameborden en theepotten inpakken. Omdat de prijzen hier echt betaalbaar zijn en ver weg van de Berlijnse rommelcursus.
Aan het einde van de passage zie ik het al: Deventer’s nieuwe middelpunt, de bibliotheek. Dit gebouw heeft me echt verrast. Alleen al het feit dat in veel steden de bibliotheken eerder moeten sluiten en een nieuwe wordt geopend, is op zichzelf al gaaf en zelfs als ik het gebouw binnenkom, kan ik mijn verbazing nauwelijks ontsnappen. Je dwaalt op de een of andere manier door een mix van een coole co-working-ruimte voor boekwinkels met een hip café, moderne meubels die er niet rommelig uitzien en voldoende ruimte bieden om te lezen, denken en leren. Ik zou meteen ruilen voor mijn dure kantoorlidmaatschap met een ballenbak in Berlijn. In de Oscar, het eigen café, kun je ook heerlijk lunchen en op de bovenste verdieping is er een terras met uitzicht over de stad.
Mijn laatste winkelstop van de dag is niet ver van de bibliotheek: de grote Plek-conceptstore. De winkel is verdeeld in kleine ruimtes waar verschillende labels worden gepresenteerd. In het voorste deel vind je voornamelijk mode, in het achterste deel interieurdelen.

Avond in Deventer – ambachtelijke bierbrouwerij, Havenkwartier en streetfood in een oud pakhuis

De herfstzon gaat langzaam onder, wat voor mij natuurlijk betekent: blauw uur. Met de Stadsbrouwerij DAVO heeft Deventer een eigen ambachtelijke brouwerij. De bieren hier heten Surf Ale, Road Trip en Café Racer – dat is precies mijn stijl. Marijn, een van de oprichters van de brouwerij, laat me ze allemaal proberen en vertelt hoe een kleine hobbybierkeuken en een vast idee DAVO werd. Tegenwoordig is er naast de brewpub in Deventer ook een splinternieuwe bar in Arnhem.
Voordat ik hier goed kan swipen – helemaal op een lege maag – begeef ik me richting Havenkwartier. In Deventer’s kleine haven vind je allerlei soorten industriële cultuur, creatieve bedrijven, gastronomie en rare architectuur. Bijvoorbeeld de oude zeecontainer op het dak van een huis waarin de bewoner zijn eigen geluidsstudio heeft ingericht. Of de buitengewone hotelkamers van “Lucy in the Sky”, die als ufos op oude pakhuizen en appartementsgebouwen zitten. Hier, ver weg van het pittoreske oude centrum van Deventer, vind je zelfs een beetje street art.

Meer leuks te bezoeken

Wil je vaker een dagje uit met korting? Schaf dan de kortingkaart van nappas.nl aan, met tal van leuke dagjes uit met of zonder kinderen, en door heel Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here