Mountainbiken is leuk: berg op, berg af. Lekker door de modder of juist stof happen. Naast dat je aan je conditie en hand- oog coördinatie werkt, zie je ook nog eens veel van de veelzijdige bossen, duinen, hei of het strand. Mountainbiken is een zeer populaire sport, echter is er één ergernis die vele mountainbikers zullen herkennen: lekke banden. Stootlek of steeklek, het maakt niet uit. De meeste lekke banden zijn even irritant. Op een site als https://www.fietsbanden.com/ zijn vele soorten banden te vinden, binnenband mountainbike, buitenband racefiets. Latex, rubber. Ontelbaar soorten banden. Waar moet je op letten bij het kopen van banden voor de mountainbike?

Waar let je op bij het kopen van een band?

Het belangrijkste wanneer je een band gaat kopen is natuurlijk de discipline die je beoefent, Ben je een racer? Een mountainbiker? Een veldrijder of hou je er juist van om lekker te touren? Afhankelijk hiervan moet je kijken wat voor band je nodig hebt. Een mountainbike heeft vaak 29 inch, een racefiets of crossfiets heeft eigenlijk altijd 28 inch, sommige e-bikes hebben 27,5 (net als sommige mountainbikes) en een BMX heeft weer een kleine maat. Let hier goed op!

 

Let ook op het profiel: als ervaren mountainbiker zul je merken dat het profiel veel verschil kan maken. Veel bochten? Kies dan voor grof profiel. Bij veel vlak werk zonder bochten kan je beter voor een gladder loopvlak kiezen!

Hoe voorkom je lekrijden op een mountainbike?

Naast dat jouw band jouw grip moet geven wil je natuurlijk ook weinig rolweerstand en weinig lekke banden. Het is daarom belangrijk om voor je vertrekt te checken of jouw bandenspanning goed in orde is. Te zacht vergroot de kans op stootlek, te hard maakt de band juist veel minder comfortabel en geeft veel minder grip. Een manier om een lekke band te voorkomen zou tubeless kunnen zijn, bij tubeless verklein je de kans op lekrijden enorm, terwijl je rolweerstand ook afneemt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here